در نشست كمیته توسعه پایدار نشست IPU مطرح شد
رفیعی: آگاهی بخشی درباره ی حق افراد بر محیط زیست سالم امری لازم است
به گزارش مجلس ایران دات کام، رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اعلان اینکه «آگاهی بخشی درباب حق افراد بر محیط زیست سالم و ارتباط آن با سایر حقوق بشر، امری ضروری است»، عنوان کرد: تلاش ها و اقدامات بیشتری در حوزه صیانت از محیط زیست و حقوق بشر باید صورت گیرد.
به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از ایسنا، سمیه رفیعی رییس فراکسیون محیط زیست و نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی در جلسه کمیته توسعه پایدار نشست IPU (اتحادیه بین المجالس جهانی) به بررسی تأثیرات جنگ ها بر محیط زیست و ارتباط آن با حقوق بشر و امنیت غذایی پرداخت و اظهار داشت: درگیری ها، خسارت های گسترده ای در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، محیط زیستی و حتی تمدنی به بار می آورد و دستیابی ملت های درگیر منازعات را به اهداف توسعه ای با موانع جدی مواجه می سازد. گزارش های گوناگون بانک جهانی و سایر مجامع بین المللی نیز بر این واقعیت تاکید دارند که پایداری، تنها در سایه امنیت کامل محقق می شود.
وی ادامه داد: در حالیکه تبعات اقتصادی و اجتماعی جنگ بر زندگی زنان و کودکان، کم و بیش مورد توجه قرار گرفته است، تخریب محیط زیست – این میراث مشترک تمامی نسل ها – اغلب نادیده انگاشته می شود. اثرات مخرب جنگ ها بر محیط زیست، گاه تا مدت ها بعد از پایان درگیری ها باقی می ماند و حتی در مواردی هیچ گاه از بین نخواهد رفت.
رییس فراکسیون مجلس تصریح کرد: برمبنای آمارها، تنها در اواخر قرن بیستم، حدود ۱۱۸ درگیری مسلحانه در سراسر دنیا رخ داد که بالاتر از ۶ میلیون نفر را آواره و محیط زیست را به شدت تخریب کرد. لذا، آگاهی بخشی درباب حق افراد بر محیط زیست سالم و ارتباط آن با سایر حقوق بشر، امری ضروری می باشد. با عنایت به این مسائل، تلاش ها و اقدامات بیشتری در حوزه محافظت از محیط زیست و حقوق بشر باید صورت گیرد. بعنوان مثال، رژیم صهیونیستی ظرف سه هفته اول حمله خود به غزه در سال ۲۰۲۳، حدود ۱۸ هزار تن مواد منفجره را در غزه به کار برد که معادل یک و نیم برابر بمب های استفاده شده توسط ایالات متحده در هیروشیما در جنگ جهانی دوم بود. در طول ۷۰ سال گذشته، زمینهای کشاورزی فلسطینیان غصب و در خیلی از موارد به محل دپوی پسماندهای سمی شده که امنیت غذایی مردم فلسطین را از بین برده و منابع آب و خاک آنها را آلوده کرده است.
رفیعی همین طور اظهار داشت: همانگونه که در نشست ۱۴۸ اتحادیه بین المجالس اشاره کردم، نقش مجالس در مواجهه با این جنایات و توجه به محیط زیست در دوران مخاصمات (حین و پس از آن)، خیلی مهم است. معاهدات فعلی، همچون پروتکلهای الحاقی کنوانسیون ژنو (۱۹۴۹ و ۱۹۷۷) و اساسنامه دادگاه بین المللی کیفری (ICC)، بوسیله ممنوعیت به کارگیری سلاح هایی با آثار تخریبی شدید بر محیط زیست، به محافظت از محیط زیست در زمان جنگ می پردازند. با این وجود، ضمانت های اجرائی کافی و الزام آوری برای این معاهدات وجود ندارد و در اجرای مؤثر مقررات بین المللی، هنوز کمبودهایی احساس می شود.
وی افزود: در دهه های اخیر، پیشرفت های قابل توجهی در حوزه مقررات بین المللی محیط زیستی حاصل شده است؛ اما در مورد جنایات جنگی، خصوصاً جنایات رژیم صهیونیستی، بازهم با چالش های عمده روبرو هستیم؛ ازاین رو، اینجانب بعنوان رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی، در همکاری با دیوان محاسبات ایران، موضوع حسابرسی زیست محیطی آثار جنگ، با تمرکز بر غزه را در نشست سال ۲۰۲۳ اتحادیه بین المجالس مطرح نمودم. در مارس ۲۰۲۴ نیز با حضور سفرا و نمایندگان سازمان های بین المللی و حقوق بشری حاضر در جمهوری اسلامی ایران، این مورد مجدداً بررسی و منجر به صدور بیانیه «حسابرسی اثرات جنگ بر محیط زیست و امنیت غذایی غزه» گردید.
این نماینده مجلس اظهار داشت: پیشنهاد می شود IPU (اتحادیه بین المجالس) حداقل در سطح کمیته توسعه پایدار، بوسیله همکاری با سازمان بین المللی «موسسات حسابرسی عالی» (موسوم به اینتوسای)، نسبت به محاسبه میزان تخریب محیط زیست توسط رژیم اسرائیل در غزه اقدام نموده و در گام بعد، ارزیابی اثرات زیست محیطی خسارات جنگی رژیم صهیونیستی EIA و تبعات آن بر افزایش تغییرات اقلیمی را در دستور کار قرار دهند. ما در پارلمان جمهوری اسلامی ایران، آمادگی کامل خودرا برای ارائه راهکارهای تخصصی و عملیاتی در این حوزه اعلام می نماییم.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب