مجلس ایران دات كام
در نامه ای به وزیر علوم

توانگر: مسدود شدن دسترسی به رساله ها و رساله های علمی مغایر قانون است

توانگر: مسدود شدن دسترسی به رساله ها و رساله های علمی مغایر قانون است

به گزارش مجلس ایران دات کام نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در نامه ای به وزیر علوم نسبت به مسدود شدن دسترسی جامعه علمی کشور به رساله ها و رساله های علمی در پایگاه مطالعات علمی ایران انتقاد و تصریح کرد که این مورد با قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مغایرت دارد.


به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از ایسنا، در نامه مجتبی توانگر خطاب به وزیر علوم آمده است:
«جناب آقای دکتر غلام
وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری
با سلام و احترام؛
با توجه به مسدود نمودن دسترسی جامعه علمی کشور به تمامی متون، رساله ها و رساله ها در پایگاه مطالعات علمی ایران (گنج) از اول دیماه سالجاری به استناد ماده(۸) آئین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی و با عنایت به اصل(۷۶) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی برحق تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی در تمام امور کشور، بدین وسیله نکات زیر را متذکر می شوم:
مسدود نمودن دسترسی به داده های علمی در کشور با حق دسترسی آزاد به اطلاعات و مفاد قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب ۱۳۸۸ مجلس شورای اسلامی و آئین نامه اجرایی در ارتباط با آن مصوب ۱۳۹۳ هیئت وزیران در تناقض آشکار است.
در قانون یاد شده موسسات مشمول قانون را مکلف به ارائه دسترسی اطلاعات به کاربران نموده اند مگر اینکه اطلاعات وفق قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی مصوب ۱۳۵۳ و آئین نامه اجرایی آن مصوب ۱۳۵۴طبقه بندی شده باشد که در این صورت فاقد امکان انتشار است.
ازاین رو ماده(۸) آئین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی که موسسه را مکلف نموده متن کامل رساله های فاقد طبقه بندی را حداکثر پنج سال بعد از تاریخ دفاع منتشر کند، در تعارض آشکار با مفاد قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب ۱۳۸۸ مجلس شورای اسلامی و نیازمند بازنگری و اصلاح است.
از طرفی با عنایت به این نکته که بخش عمده ای از متون، رساله ها و رساله های علمی تهیه شده در کشور با بودجه عمومی نگاشته شده اند، به همین خاطر با حفظ جایگاه مالکیت معنوی اثر، مالکیت مادی آن متعلق به عموم جامعه است و باید در دسترس همگانی قرارگیرد.
بدون شک رشد علمی در هرکشوری، به واسطه به اشتراک گذاری دانش محقق می شود. اگر هدف از انسداد دسترسی به داده های علمی درکشور، پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی است؛ خاطر نشان می نمایم که راه های فنی مانند راه اندازی و ایجاد سامانه های مشابهت یابی (همانندجو) در متون علمی، جهت مبارزه با تقلب وجود دارد. سازوکاری که در آن، سامانه تحت شبکه(وب) با دریافت متن از کاربر و مقایسه خودکار آن با متن عرضه شده، نوشته های همانند را بازیابی و میزان همانندی و منبع اطلاعات همانند را نمایش می دهد. ازاین رو و با توجه به موارد فوق الذکر، اجرای سیاست های مبتنی بر رشد اخلاق علم و پژوهش درکشور، دسترسی آزاد به متون علمی و تقویت ابزارهای فنی جهت مبارزه با تقلب در تهیه آثار علمی قطعا و یقین به مراتب از اعمال سیاست های محدود و مسدود کننده دسترسی به متون علمی اثر بخشی بیشتری به همراه خواهد داشت.
ضمنا در صورت عدم توجه به اجرای مرقانون از جانب آن وزارتخانه، اینجانب مبحث را از راه سوال در مجلس پیگیر خواهم بود
پیشنهاد می گردد پیش از طرح مبحث در مجلس و قبل از ابطال ماده(۸) آئین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی توسط دیوان عدالت اداری، وزیر محترم علوم، ضمن توقف این تصمیم، در مکاتبه ای با هیئت محترم وزیران، پیشنهاد اصلاح ماده(۸) آئین نامه اجرایی فوق الذکر را درخواست نمایند.
مجتبی توانگر
نماینده مردم شریف تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس»




منبع:

1399/10/06
22:56:55
0.0 از 5
4614
تگهای خبر: اقتصاد , دولت , دیوان عدالت , طرح
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱