مجلس ایران دات كام
انصاری تاكید كرد؛

اهمیت لایحه محوری بجای طرح محوری در پروسه تدوین قوانین

اهمیت لایحه محوری بجای طرح محوری در پروسه تدوین قوانین

به گزارش مجلس ایران دات کام، معاون حقوقی رییس جمهور اظهار داشت: تقنین باید بر پایه لایحه صورت گیرد و طرح به عنوان ابزاری در اختیار نمایندگان مجلس است که برای خلأهای موجود در قوانین از آن بهره گیرند.



به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از مهر، حجت الاسلام مجید انصاری، معاون حقوقی رییس جمهور در آئین رونمایی از چهار کتاب تنقیح قوانین، اظهار داشت: بالاتر از چهار دهه است که ضرورت تنقیح قوانین از طرف نمایندگان و دولتمردان درک شده و در این دوران، مباحثی درباره ی این مساله طرح شده بود. کارهای بزرگی نیز دراین زمینه انجام شده اما به دلیلهای مختلف، تنقیح قوانین از سرعت لازم و کیفیت بایسته برخوردار نبوده است.
وی از زحمات مرکز پژوهش های مجلس و معاونت قوانین مجلس در طراحی و راه اندازی این سامانه تقدیر و تشکر کرد و اظهار داشت: استفاده از هوش مصنوعی در دنیای پرسرعت و پیچیده فعلی و در همه عرصه های مختلف جامعه و خصوصاً در حکمرانی مطلوب، ضروریست.
انصاری با اعلان اینکه در کنار مواهب هوش مصنوعی باید مراقب هشدارهای در رابطه با آن باشیم، اضافه کرد: نباید اجازه دهیم که فاصله ما با دنیا در به کارگیری دانش ها و ابزارهای نوین، زیاد شود و خوشحالم که در حوزه ریل گذاری قوانین کشور، این ابزار مورد استفاده قرار گرفته است.
وی با اشاره به نقش قانون در راهبری جامعه به سمت زندگی آرام و استیفای حقوق همگانی در ارتباط انسان ها با یکدیگر، محیط زیست و خداوند، اظهار داشت: همه ما تابع دینی هستیم که رفتار و گفتار و پندار انسان را مشمول اصل قانون می داند. این امر نشان میدهد که اداره جامعه و زیست انسانی مسالمت آمیز از نظر دین اسلام، در قالب صلح و سلم بوده که جز بوسیله تشریع، یعنی قانون گذاری خوب و التزام به اجرای قانون میسر نمی گردد.
معاون حقوقی رییس جمهور افزود: با این نگاه، وضع قانون در جامعه اسلامی مسئولیت سنگینی است؛ چونکه باید قانون خوبی تدوین شود تا به سادگی در دسترس مردم، حاکمان و دستگاه های انضباط مانند قوه قضائیه و… قرار گیرد.
وی به وجود ۱۲ هزار عنوان قانونی و حدود ۹۰ هزار مقرره اشاره نمود و اظهار داشت: این حجم از قوانین و مقررات نامتوازن همه مجریان قانون، قضات و مردم را گرفتار سردرگمی می کند.
انصاری اظهار داشت: در ۵۰ سال قبل ضرورت تنقیح قوانین مورد توجه بوده و در سالهای اخیر، در معاونت حقوقی ریاست جمهوری مجموعه های تنقیحی مختلفی انتشار یافته و در سامانه قوانین و مقررات در اختیار مردم قرار گرفته که استقبال خوبی بوده و تا الان روی میز همه قضات کشور در دسترس بوده است.
وی با اشاره این که تنقیح قوانین به شیوه سنتی نواقصی دارد، اضافه کرد: از مدتی قبل که مجلس شورای اسلامی، وظیفه تنقیح قوانین را به عهده خود مجلس و همکاری دو قوه دیگر گذاشته، همکاری خوبی دراین زمینه میان سه قوه و در قالب سند تفاهم شکل گرفته و باید محور همکاری ها دراین زمینه، تقویت شود.
معاون حقوقی رییس جمهور در ادامه سخنان خود درباب اهمیت لایحه محوری بجای طرح محوری در پروسه تدوین قوانین، اظهار داشت: برداشت از قانون اساسی این است که تقنین باید بر پایه لایحه صورت گیرد و طرح به عنوان ابزاری در اختیار نمایندگان مجلس است که برای خلاءهای موجود در قوانین از آن بهره گیرند. با اینحال اصل ۷۵ قانون اساسی محدودیتی دراین زمینه به وجود آورده که طرح های ارائه شده از طرف نمایندگان مجلس، نباید بار مالی داشته باشند مگر این که محل تامین آن در مجلس مشخص شده باشد.
وی توضیح داد: هم اکنون شاهد می باشیم که تعداد زیادی طرح، به ویژه طرح های مفصل و قوانین پایه و مادر، بدون مشارکت قوه قضائیه و قوه مجریه و حتی بدون مشارکت اندیشمندان، حقوق دانان و اصحاب مشاغل و… به تصویب می رسد که به عنوان نمونه می توان به لایحه قانون تجارت اشاره نمود که بااینکه این لایحه از طرف دولت در چند ماده در اختیار نمایندگان قرار گرفت، اما در مجلس تبدیل به یک قانون پایه و مادر در ۱۰۰ ماده تبدیل شد.

امیدواریم فضای همکاری تنگاتنگ مجلس و دولت در تدوین و اجرای قوانین ایجاد شود

وی با اعلان اینکه مشکلاتی در حوزه قانون گذاری داریم، اشاره کرد: در شروع مجلس جدید و دولت جدید قرار داریم و امیدواریم که دولت و مجلس همکاری تنگاتنگ و جدی در حوزه تدوین و اجرای قوانین داشته باشند.
معاون حقوقی رییس جمهور اشاره کرد: یکی از بندهای سیاست کلی قانون گذاری که مورد تاکید رهبر انقلاب بوده، موضوع تنقیح قوانین جامع و کدگذاری قوانین است که خوشبختانه در این سامانه مورد توجه بوده است.
وی بیان کرد: اسنادی مانند سند چشم انداز، سیاست های قانون گذاری انتخابات، محیط زیست و… از طرف رهبر معظم انقلاب اسلامی ابلاغ می شود اما شاهدیم که این اسناد و سیاست ها جانمایی لازم را در قوانین کشور پیدا نکرده و به تبع آن، در اجرا نیز مورد توجه واقع نشده است.
انصاری به تذکر مقام معظم رهبری در دیدار اخیر با نمایندگان مجلس در این زمینه اشاره نمود و اظهار داشت: از جامعه حقوقی کشور و همه فعالان این حوزه می خواهم که نواقصی را که در تدوین و اجرای قوانین مشاهده می کنند، به ما اطلاع دهند.
وی افزود: هوش مصنوعی ابزاری است که باید پشتوانه نیروی انسانی داشته باشد و هرچه ارتباط هوش واقعی و مصنوعی در کنار هم جلو برود، می توانیم قدمهای اساسی تری در بهبود وضع قوانین در کشور برداریم.
معاون حقوقی رییس جمهور اظهار داشت: از چهار سال قبل، از مجموع ۹۰ هزار مقرره، ۲۰ هزار مورد در معاونت حقوقی رییس جمهور تنقیح شده که از این تعداد فقط ۲۷ درصد قوانین جاری است و بقیه غیرقابل اجرا و منسوخ است به این معنا که ۷۶ درصد مقرراتی که مردم را سرگردان کرده بود، حذف گردیده است.
وی اشاره کرد: امیدواریم بتوانیم تا پایان این دولت، باقیمانده مقررات را تنقیح کرده و سامانه تنقیح و مقررات دولت هم به عنوان سامانه مکمل در خدمت مردم باشد.

1403/06/22
16:24:33
0.0 از 5
71
تگهای خبر: ابلاغ , انتخابات , تصویب , حكم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵