گزارش مجلس ایران دات كام؛
شروع ثبت نام نهایی انتخابات مجلس
به گزارش مجلس ایران دات کام، از امروز به مدت یک هفته، ثبت نام نهایی انتخابات مجلس صورت می گیرد و ابتکار جدید انتخاباتی سبب شده است افرادی که شرایط اولیه را نداشته باشند، نتوانند در مرحله دوم ثبت نام کنند.
خبرگزاری مهر، گروه سیاست- زهرا علیدادی: ۱۱ اسفند ماه سال جاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار می شود و از بامداد امروز پنجشنبه (۲۷ مهر ماه) مرحله ثبت نام نهایی داوطلبان دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی شروع شد.
البته با تغییراتی که در قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی اعمال شده، ثبت نام در این انتخابات دو مرحله ای شد و متقاضیان ابتدا پیش ثبت نام کردند و اگر در این مرحله تأیید شده باشند، می توانند ثبت نام نهایی کنند. مرحله پیش ثبت نام به این شکل بود که تمام اطلاعات هویتی بارگذاری شده متقاضیان به ۶ دستگاه ثبت احوال، فراجا، دادستانی، وزارت امور خارجه، سازمان امور استخدامی و وزارت علوم (وزارت علوم، وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی و مرکز مدیریت حوزه علمیه) ارسال شد. این ۶ دستگاه به مدت یک ماه مهلت داشتند گزارش خویش را در چارچوب «تأیید» یا «عدم تأیید» به ستاد انتخابات کشور اعلام کنند.
محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور در رابطه با مرحله پیش ثبت نام انتخابات مجلس اظهار داشت: «به عنوان مثال اگر مشکلی در کارت پایان خدمت متقاضی باشد، فراجا تأیید یا عدم تأیید را اعلام می کند؛ ثبت احوال به بررسی شناسنامه و سن افراد می پردازد، دادستانی در رابطه با سو پیشینه قضایی و کیفری اعلام نظر می کند و وزارت خارجه تابعیت فرد متقاضی را بررسی می کند که فرد حتما تابعیت ذاتیِ ایرانی را داشته باشد.
پیش ثبت نام انتخابات مجلس دوازدهم در ایام ۱۶ تا ۲۲ مرداد ماه برگزار و حدود ۴۹ هزار نفر در این مرحله نام نویسی کردند که در این مرحله فقط مدارک متقاضیان انتخابات مجلس شورای اسلامی صحت سنجی شد. بر این اساس، پیش ثبت نام موضوعی برای صحت سنجی مدارک عرضه شده است و تأییدی بر رد یا تأیید صلاحیت و قطعیت نامزدی انتخابات نیست. همینطور شورای نگهبان به مرحله پیش ثبت نام انتخابات مجلس ورودی ندارد و در این مرحله فقط دستگاه های تخصصی باید به استعلام های در ارتباط با متقاضیان داوطلبی نمایندگی مجلس پاسخ دهند.
به ازای هر کرسی مجلس ۱۶۸ نفر ثبت نام کرده اند
با وجود آنکه پیش ثبت نام مرحله جدیدی در فرایند انتخابات است و در قانون انتخابات مجلس برای نخستین بار پیشبینی شده، در این دوره اجرا و با استقبال خوبی روبرو شد. طبق گفته هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان در مرحله پیش ثبت نام حدود ۴۹ هزار نفر ثبت نام کرده اند که به ازای هر کرسی ۱۶۸ نفر می شود. به بیان دقیق تر، مجلس شورای اسلامی دارای ۲۹۰ کرسی نمایندگی است که با این حساب، برای هر یکی از صندلی های خانه ملت ۱۶۸ نفر اسم نوشته اند.
سخنگوی شورای نگهبان با اعلان اینکه البته ملاک ما ثبت نام نهایی است که از ۲۷ مهر ماه به انجام می رسد، اظهار داشت: «اگر این تعداد افراد پیش ثبت نامی را با تعداد ثبت نامهای انجام شده در ادوار گذشته مقایسه نماییم، می توانیم بگوییم که این تعداد حدود ۳ برابر شده که بالاترین نرخ در ادوار انتخابات های گذشته شمرده می شود.»
تعداد ثبت نام داوطلبان در یازده دوره قبلی مجلس هم به صورت است که در مجلس اول ۳ هزار و ۷۴۸ نفر، مجلس دوم هزار و ۵۹۰ نفر، مجلس سوم هزار و ۹۹۴ نفر، مجلس چهارم هزار و ۲۷۶ نفر، مجلس پنجم ۵ هزار و ۳۶۱ نفر، مجلس ششم ۶ هزار و ۸۵۲ نفر، مجلس هفتم ۸ هزار و ۱۶۷ نفر، مجلس هشتم ۷ هزار و ۵۹۵ نفر، مجلس نهم ۵ هزار و ۳۸۲ نفر، مجلس دهم ۱۲ هزار و ۱۲۳ نفر و برای مجلس یازدهم ۱۶ هزار و ۳۳ نفر نام نویسی کرده بودند.
اشتیاق زیاد افراد به ورود به کارزار انتخابات حتی بدون داشتن مدارک اولیه، مبحث جدیدی نیست و در ادوار مختلف انتخابات شاهد این مساله بوده ایم که بعضاً افرادی که شرایط اولیه را هم نداشتند، در انتخابات ثبت نام می کردند.
جشنواره ثبت نام!
این مسأله بارها از جانب بعضی از مسؤلان کشور مورد انتقاد قرار گرفته بود، بطوریکه عباسعلی کدخدایی، سخنگوی سابق شورای نگهبان در ادوار قبلی انتخابات همچون انتخابات ریاست جمهوری و مجلس و در واکنش به تعداد زیاد ثبت نام کنندگان، اظهار داشت: «باید دقت کنیم که این حجم از مراجعات و اشتیاقی که برای نام نویسی وجود دارد، باید اشتیاقی واقعی باشد و نباید فکر نماییم که اینجا جشنواره ثبت نام است. نباید این گونه باشد که برای ثبت نام تفننی به وزارت کشور رجوع شود.»
به هر صورت در اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، مرحله پیش ثبت نام در نظر گرفته شد تا افرادی که شرایط اولیه را به لحاظ مسائلی مانند سوابق تحصیلی ندارند، امکان ثبت نام نهایی را نداشته باشند. با این وجود، گفته می شود که برخی افراد با آنکه شرایط اولیه را هم نداشتند، پیش ثبت نام کردند و گویا عده ای تحت هر شرایطی می خواهند در انتخابات ثبت نام کنند و ورودی هر چند تفننی به کارزار انتخابات داشته باشند!
ایراد مدرک ۱۲ هزار نفر از پیش ثبت نام کنندگان انتخابات
محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور در رابطه با وضعیت افرادی که برای انتخابات مجلس دوازدهم پیش ثبت نام کردند، می گوید: «پیش ثبت نام فقط صحت سنجی مدارک است و مراجع مربوطه در مهلت یک ماهه پاسخ را اعلام نمودند و عموم عدم تاییدها در این مرحله در ارتباط با مدرک تحصیلی بود و مغایرت داشت. حدود ۱۲ هزار نفر بدین سبب (ایرادات در ارتباط با مدرک) گرفتار مشکل شدند.»
در ادوار قبلی انتخابات و از آنجا که مرحله ای تحت عنوان پیش ثبت نام وجود نداشت، شورای نگهبان و دیگر نهادهای نظارتی باید در مدت کوتاهی پرونده های مختلف در ارتباط با داوطلبان انتخابات را بررسی و اعلام نظر می کردند و جالب آن بود که خیلی از افرادی که ثبت نام می کردند، حتی شرایط اولیه همچون مدرک تحصیلی مورد نیاز را نداشتند.
هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان دراین زمینه به خبرنگار مهر می گوید: «در ادوار قبلی انتخابات شاهد بودیم بعضاً افرادی ثبت نام می کردند و پس از انتخابات مشخص می شد مدرک تحصیلی آنان مورد پذیرش بعضی از دستگاه های تخصصی همچون وزارت علوم نیست. آنان کلی هزینه و تبلیغات می کردند و پس از انتخابات مشخص می شد مدرکشان مورد تأیید مرجع تخصصی یعنی وزارت علوم قرار نگرفته است. یا فرض کنید افرادی در انتخابات ثبت نام می کردند که محکومیت هایی داشتند که مانع ثبت نام آنان بود. برای رفع این مسائل، مرحله پیش ثبت نام در قانون آمد تا دیگر به سبب ایرادات شکلی برای مثال در مدارک تحصیلی داوطلبان، مُهر رد صلاحیت روی پیشانی آنان زده نشود.»
با همه این تفاسیر، در نظر گرفتن پیش ثبت نام در انتخابات مجلس حداقل این مزیت را دارد که صرفا افرادی که حائزشرایط اولیه هستند، بتوانند در مرحله نهایی ثبت نام شرکت نمایند و در نتیجه نهادهای نظارتی هم با پرونده های کمتری روبرو شوند و پرونده افرادی را که شرایط لازم را دارند، با دقت بیشتر و فرصت کافی بررسی نمایند.
ثبت نام نهایی انتخابات «الکترونیکی» برگزار می شود
مرحله بعدی، ثبت نام نهایی از داوطلبان انتخابات مجلس است که از روز ۲۷ مهر تا سوم آبان به صورت الکترونیکی به انجام می رسد و سپس صلاحیت داوطلبان از جانب نهادهای نظارتی و بر مبنای قانون بررسی خواهد شد. کار شورای نگهبان هم پس از انجام ثبت نام نهایی شروع می شود. به بیان دقیق تر ابتدا هیأت های اجرایی، سپس هیأت های نظارت و در نهایت شورای نگهبان به بررسی صلاحیت ها خواهند پرداخت.
طبق گفته محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور ثبت نام نهایی انتخابات به صورت الکترونیکی انجام می شود. البته وی این توضیح را هم اضافه و اشاره کرد: «قانون این اجازه را داده است تا حسب مورد، رجوع حضوری هم داشته باشیم اما رویکرد ما برگزاری ثبت نام الکترونیکی است. در این مرحله داوطلبانی که مدارک آنها در پیش ثبت نام تأیید شده و کد پیگیری دریافت کرده اند، باید پرسشنامه ای را تکمیل کنند. امکان ویرایش این پرسشنامه وجود ندارد، ازاین رو داوطلبان حتما باید با دقت آنرا تکمیل کنند.»
۵ سال سابقه کار، پیش شرط کاندیدا شدن
سید محمدتقی شاهچراغی، رئیس ستاد انتخابات کشور هم تاکید کرده است که کسانی می توانند در ثبت نام نهایی انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت نمایند که در پیش ثبت نام شرکت کرده اند.
رییس ستاد انتخابات کشور اشاره کرد: «برابر قانون جدید، داوطلبان حتما باید ۵ سال سابقه کار اجرایی، قضایی و پژوهشی داشته باشند. ثبت نام غیرحضوری است، بخشی از اطلاعات در پیش ثبت نام گرفته شده که در پرسش نامه ثبت شده است و در منظر داوطلبان قرار می گیرد و بخشی از اطلاعات هم باید جدید وارد شود.»
شاهچراغی با اعلان اینکه ثبت نام اصلی تقریبا بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه زمان می برد، اظهار داشت: «متقاضیان هر ویرایشی را که می خواهند در همان مرحله ای که وارد سامانه شدند، باید انجام دهند چون اگر تأیید را کلیک کنند و پرسش نامه انتقال پیدا کند، امکان بازگشت وجود ندارد.»
داوطلبان سوابق کاری خویش را به صورت یک فایل آماده کنند
محسن اسلامی سخنگوی ستاد انتخابات کشور در گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از مهر در مورد ثبت نام داوطلبان انتخابات مجلس اظهار داشت: در مورد اعتراضات داوطلبان طبق ماده ۲۶ قانون انتخابات این فرصت هنوز برای معترضان فراهم است تا در نتیجه آن شش دستگاه پاسخ لازم را بدهند.
وی اضافه کرد: در وزارت کشور منتظر هستیم تا فرایند رسیدگی از جانب وزارت علوم، سازمان امور استخدامی، فراجا، وزارت امور خارجه و هم دادستانی به اتمام برسد. البته ثبت احوال مورد خاصی نبوده و مسائل انجام شده است اما پنج دستگاه از آن شش دستگاه هنوز فرآیند رسیدگی به اعتراضات درحال بررسی است و فکر می کنم نهایتا تا پایان امروز این پرونده بسته شود و کلیه کسانی که اعتراض دارند پاسخ اعتراضات خویش را دریافت نمایند.
اسلامی گفت: اگر مدارک داوطلبان تأیید بشود، کد رهگیری برای آنها ارسال می نماییم و برای بیست و هفتم مهر به سادگی می توانند وارد سامانه شوند و ثبت نام خویش را نهایی کنند. به همین خاطر آمار نهایی را در انتها روز بیست و ششم اعلام خواهیم کرد چونکه لازم است دستگاهها پرونده های اعتراضی خویش را بررسی نمایند و کار پایان یابد و شرایط برای اعلام برقرار شود.
سخنگوی ستاد انتخابات اشاره کرد: لازم است داوطلبان در مورد ۵ سال سابقه فعالیت اجرایی، آموزشی پژوهشی و یا قضایی اقدام لازم را داشته باشند و این سابقه را به صورت یک فایل آماده کنند چونکه بر مبنای قانون این سابقه فعالیت و طبق بند ۹ ماده ۳۱ قانون انتخابات، ما موظف هستیم ۵ سال سابقه فعالیت داوطلبان را دریافت نماییم.
وی اضافه کرد: درخواست این سابقه فعالیت به پیشنهاد وزارت کشور نبوده است بلکه قانونگذار آنرا تصویب کرده و این وزارت خانه مجری قانون است.
اسلامی اذعان داشت: تشخیص قانونگذار اینست که برای نماینده مجلس شدن، لازم است داوطلب دارای تخصصی باشد و بر طبق این پنج سال سابقه میتوان تخصص را احصا کرد.
سخنگوی ستاد انتخابات اظهار داشت: از پنجشنبه این هفته بیست و هفتم مهر شرایط ثبت نام فراهم می شود و یکی از مواردی که داوطلبان باید به آن توجه نمایند بارگذاری این ۵ سال سابقه خدمت است.
وی افزود: در مورد این گواهی پنج سال سابقه فعالیت اجرایی داوطلبان، دستورالعملی را با شورای نگهبان تنظیم کردیم. در عین حال مطابق قانون برای این ۵ سال سابقه لازم است که بالاترین مقام آن نهاد یا مؤسسه دولتی و عمومی یا خصوصی و غیردولتی این گواهی ۵ سال را تأیید کند.
سخنگوی ستاد انتخابات با اشاره به لزوم معرفی یک حساب غیر تجاری نزد داوطلبان گفت: در مورد حساب غیرتجاری داوطلبان که بر مبنای ماده ۷ قانون شفافیت، داوطلبان باید در مورد تأمین منابع مالی یک حساب غیرتجاری برای تبلیغات و هزینه های انتخاباتی و واریز و برداشت نزد یکی از بانکهای مورد تأیید بانک مرکزی، ایجاد و یا آنرا معین کنند و لزوماً به معنای آن نیست که یک حساب جدیدی افتتاح کنند. در این حساب امور دیگر مالی داوطلبان نباید صورت بگیرد و آن بانک هم باید این مساله را تأیید کند که این شماره حساب بر مبنای خواست آن داوطلب برای انتخابات مشخص شده است.
وی اضافه کرد: از داوطلبان می خواهیم که مدارک کافی را برای مرحله ثبت نام اصلی فراهم آورند تا در آن زمان در بارگذاری به مشکلی برخورد نکنند.
اسلامی در پاسخ به سوالی در مورد این که احیاناً این قانون حداقل ۵ سال سابقه اجرایی باعث ریزش داوطلبان توانمند نشود، گفت: البته این را قانون مشخص کرده است ولی بر مبنای آن چه که در قانون آمده است شرایط خیلی باز است و داوطلبان به سهولت می توانند آنرا به دست آوردند. فرض کنید شخصی در دستگاه قضایی کار می کند می تواند با همان سابقه در انتخابات شرکت بکند و یا شخصی سابقه تدریس در مؤسسه، دانشگاه و یا… را دارد، او هم می تواند این شرایط را به دست آورد.
سخنگوی ستاد انتخابات در مورد اهالی رسانه که خواهان داوطلبی در انتخابات هستند، اظهار داشت: مطابق قانون برای خبرنگاران و در مورد آن پنج سال سابقه، اطلاق اجرایی شمرده می شود بنابراین آنها به سادگی می توانند با سابقه حداقل ۵ سال فعالیت، در انتخابات شرکت نمایند.
محسن اسلامی با اشاره به احتمال عدم تأیید مدرک تحصیلی داوطلبی اشاره کرد: اگر داوطلبی بتواند استعلام و تاییدیه مدرک تحصیلی خویش را از وزارت علوم دریافت کند، او می تواند ثبت نام نهایی خویش را انجام دهد و ما را وارد گردونه ثبت نام ها می نماییم ولی درصورتیکه از سوی وزارت علوم این تأیید صورت نگرفته باشد ولو این که داوطلب اعتراض داشته باشد ما نمی توانیم به او اجازه حضور در ثبت نام نهایی بدهیم.
وی اضافه کرد: وزارت کشور بدون تأیید آن ۶ دستگاه کسی را تأیید نکرده و به او کد رهگیری نمی دهد.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب