مجلس ایران دات كام

برنامه های کتابخانه مجلس تشریح شد

برنامه های کتابخانه مجلس تشریح شد

رییس کتابخانه مجلس با ارائه توضیحاتی درباره عملکرد یک سال قبل شان اظهار داشت: امروز به جایی رسیده ایم که می دانیم چه داریم و چه کاری خواهیم کرد.


به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از ایسنا، مراسم رونمایی کتابخانه مجازی مجلس با عنوان «باغ میراث بهارستان» و «تور مجازی موزه» و رونمایی از ۱۰ عنوان کتاب پژوهشی و دو نشریه کتابخانه با حضور آیت الله محمود مرعشی، رییس کتابخانه مرعشی قم، اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، و غلامعلی حدادعادل، رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در تالار شهید مدرس موزه و کتابخانه مجلس شورای اسلامی انجام شد.


در ابتدای مراسم کلیپی در معرفی کتابخانه مجلس شامل تاریخچه، بخش های مختلف کتابخانه، موزه و اسناد مجلس برای حاضران پخش گردید.


سپس حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا قاسمیان، رییس کتابخانه مجلس در سخنانی اظهار نمود: از زمانی که به این جا آمدیم چند محور را سرلوحه کار خود قرار دادیم؛ یکی اسناد بالادستی کتابخانه بود و دوم فرمایشات ریاست جدید مجلس، آقای قالیباف که در حکم بنده تاکید بر هوشمندسازی، کادرسازی، مردم سازی و شفاف سازی کتابخانه مجلس داشت. همین طور در این حکم خواسته بود که کتابخانه مجلس محور اندیشمندان شده و آنها در این مکان آمد و شد داشته باشند.


او در ادامه با یادکرد و تشکر از از ارباب کیخسرو و حائری و دیگر روسای مجلس، اظهار داشت: یکی از مشکلاتی که در زمینه کتاب و سند پیش روی مان بود، این بود که داشته های مان را نمی دانستیم. از سال ۱۳۹۲ در زمینه کتاب و اسناد آشفتگی هایی وجود داشت و این آشفتگی برای اسناد پس از انقلاب بیشتر بود. خیلی از کارتن ها درشان باز نشده بود و نمی دانستیم چند سند داریم حتی شمارش اسناد هم صورت نگرفته بود. در زمینه مرمت هم تعداد آثار مرمت نشده به نحوی بود که مرمت آثار حدود ۳۰ سال زمان نیاز داشت. در زمینه سند هم فقط پنج درصد اسناد، دیجیتال شده بود. این شعار که امروزه اگر سند یا متنی در کلیک نیاید فایده ای ندارد و می شود گنجینه بی استخراج، ما را به سمت و سوهایی برد؛ یکی از کارهایی که در این جا انجام دادیم این بود که اسناد مرتب و وجین شد تا کارهای دیجیتال آن صورت گیرد. با این سرعتی که پیش می رویم، فکر می کنم تا نیمه سال آینده همه اسنادمان دیجیتال شده و وارد سامانه خواهد شده و دسترسی اسناد طبقه بندی شده در «باغ میراث بهارستان» وجود خواهد داشت. حدود ۲۸ هزار نسخه و سند وجود دارد که همچنین مانده و کارهای دیجیتال آنها را انجام خواهیم داد.


قاسمیان سپس بیان کرد: در زمینه مرمت نیز ۳۰ سال را به چهار سال تقلیل دادیم و تمام کتاب ها و اسناد درحال مرمت هستند. خیلی از این اسناد و کتاب ها در وضعیت خوبی نگهداری نشده بودند، همانطور که گفتم تعدادی از کارتن ها درشان باز نشده بود و گاه اسناد مهمی در بین آنها وجود داشت. تحول دیگر در زمینه موزه بود. موزه این جا گنجینه بزرگی است و به تاریخ مشروطه در این جا سند داریم، هدایایی که به روسای مجلس در ادوار مختلف داده شده، اسناد وضع قوانین، تابلو نقاشی کمال الملک و شاگردانش، و.... شیء موزه ای بسیار زیادی داریم که فقط ۵۰۰ تای آنها به معرض نمایش گذاشته شده و بیش از دوهزار شیء موزه ای هم داریم که نمی گردد به معرض نمایش گذاشته شود. مسئله دیگری که وجود دارد این است که عموم مردم به سبب مسائل امنیتی نمی توانند از موزه ما دیدن کنند. کاری که کردیم این بود این فضا را بصورت مجازی درآوردیم، اگر موزه مجازی لوور را دیده باشید، موزه ما دست کمی از آن ندارد و حیف است که از این موزه دیدن نشود. موزه مجازی ما از موزه حقیقی مان قشنگ تر است برای اینکه زوایایی را در آن جا می بینید که در حالت عادی نمی توانید ببینید. اسنادی را که استنتاخ شده و در دیوار نصب شده، نمی توانید بصورت دقیق بخوانید اما در موزه بصورت متن هم ارائه شده و با دقت بیشتری می توانید این اسناد را بخوانید. در آینده نیز اهتمام خواهیم کرد سایت موزه به چند زبان بارگذاری شود تا یک موزه زنده قلمداد شود.


او اشاره کرد: اتفاق دیگری که در کتابخانه مجلس رخ داد تحول در زمینه پژوهش بود، با وجود تمام زحماتی که در دوره های قبلی کشیده بودند، بیشتر کارهای پژوهشی در زمینه تصحیح نسخ بود. این جا یکی از کتابخانه های بزرگ ایرانشناسی را دارد. ما کوشیدیم با رویکرد متفاوت این شاخه احیا شود. ما کارها را متوقف نکرده ایم، مطالعات پارلمانی انجام شده، تصحیح های خوبی به انجام رسیده ودر حوزه ایرانشناسی چند کتاب انتشار یافته که رونمایی آنها امروز انجام می پذیرد.
رئیس کتابخانه مجلس اشاره کرد: امروز کتابخانه مجلس به جایی رسیده که می توانیم بگویم امروز می دانیم چه داریم و چه کاری خواهیم کرد، این جمله من از پس هزاران ساعات تجربه است. در «باغ میراث بهارستان» کار تولید متادیتا برای زنده کردن کتاب ها صورت گرفته تا اطلاعات بصورت متن هم در دسترس قرار بگیرد، اسناد قبل از انقلاب هم در باغ موزه بهارستان قابل مشاهده می باشد، قبلا این اسناد بصورت عکس بود که حالا به متن تبدیل گشته است.


او در انتهای سخنان خود اظهار داشت: کتابخانه مجلس را به پاتوغ اندیشمندان تبدیل کردیم، با وجود حفاظت حیاتی که در این جا انجام می شود ما از حضور اندیشمندان بهره مند می شویم و از قبل به خاطر این شرایط از آنها عذرخواهی می نماییم. در مدت یک سال حدود ۴۰ نشست تخصصی اندیشگانی با حضور نمایندگان و پژوهشگران برگزار شده است. کارها به جدت دنبال خواهد شد. اگر مسئله قانونگذاری بر طبق اندیشه و فکر باشد اتفاقات خوبی رخ می دهد. مشکل سیاستمداران این است که کتاب نمی خوانند و حرف هایی که گاه می زنند بدین سبب است. هر صحبتی که بگویند در امان نیست. ما می خواهیم این جا را پاتوغ اندیشمندان نماییم و خروجی های خوبی خواهیم گرفت.
در ادامه مراسم در کلیپی درباره موزه مجازی کتابخانه و موزه مجلس شورای اسلامی پخش گردید که حجت الاسلام عبدالحسین مسلمی، معاون اشاعه اطلاعات کتابخانه و موزه مجلس در آن درباره موزه مجازی مجلس توضیحاتی ارائه داد.
سپس غلامعلی حداد عادل، رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با اشاره به اینکه پس از مدتی طولانی پا به مجلس گذاشته است، اظهار داشت: علاقه ای که به کتابخانه مجلس دارم، از ۶۰ سال پیش در من به وجود آمده، من قبل از انقلاب هم به این جا می آمدم و با اشتیاق در نشست های مختلف شرکت می کردم. محیط بهارستان، این تالار و کتابخانه مجلس قسمتی از میراث تمدنی ما در قرن حاضر است و باید آنرا قدر بدانیم و اهمیت آنرا بشناسیم. این دیوار سیمانی و حائل دل آزار را ندیده بودم. امروز متوجه شدم این کارها در بهارستان صورت گرفت، متاسف شدم، این جا تناسبی با مجموعه این کارهای خشن ندارد، کتابخانه مجلس گنجینه بزرگی است.
او با اشاره به اینکه وجود کتابخانه ها برای مجلس قانونگذاری یک ضرورت است، اضافه کرد: قانونگذاری کار دشواری است و با زندگی مردم سر و کار دارد. هر چه قانون مبتنی بر واقعیت باشد، بهتر است کتابخانه به وجود آمده تا نمایندگان پیش از تصمیم گیری اطلاعات لازم را در حوزه قانون کسب کنند. نمونه بارز کتابخانه ها کتابخانه کنگره آمریکاست که عظمتی دارد. در ایران بلافاصله پس از تشکیل مجلس برای نمایندگان این جا تاسیس شده ولی کمترین تردد در این جا، چه پیش از انقلاب و چه پس از انقلاب، برای نمایندگان مجلس بوده است.
او با اشاره به کتاب های اهدایی به کتابخانه مجلس، اظهار داشت: دانشمندان و خیلی از پژوهشگران که کتابخانه ای را در طول عمر با خون دل جمع آوری کرده بودند به این جا اهدا کردند برای اینکه می دانستند که کتاب ها محفوظ می ماند. در سالهای مشروطه جایی معتبرتر از کتابخانه مجلس نبود و نمی توانستند بجای دیگر اعتماد کنند و کتاب های خودرا به آنها بسپارند و مطمئن بودند که بنیاد این جا تغییر نمی کند.


حداد عادل با اشاره به دوره ای که رییس مجلس بوده است، اظهار نمود: زمانی که مجلس از بهارستان به محل مجلس سنا منتقل شد، ناراحت بودم و می گفتم باید مجلس بجای خود برگردد. عجیب اینکه تعدادی از نمایندگان مجلس هفتم در آن زمان نسبت به این مساله مقاومت می کردند. بهارستان هویت تاریخی و فرهنگی دارد و نباید این مساله نادیده گرفته شود. یک روز بعد از اختتام کار مجلس اعلام کردیم هفته آتی جلسه مجلس، در بهارستان تشکیل خواهد شد و به مناقشات خاتمه دادیم. یکی از انگیزه های من برای انتقال مجلس به این جا این بود که از نزدیک به کارهای کتابخانه رسیدگی شود. کتابخانه دست جداشده از پیکر بود. بعدها گنجینه دیگری، کتابخانه مجلس سنا بود به این جا ملحق شد. کتابخانه سنا مهم ترین مجموعه ایران شناسی موجود در ایران است. کار دیگری که انجام دادم این بود که فضایی را در کنار صحن تعبیه کردم که اگر نمایندگان به سراغ کتابخانه نمی آیند، کتابخانه به سراغ آنها برود تا نمایندگان زمان آزاد خودرا در کتابخانه باشند اما بعدها شنیدم که جمع شد، شاید زمینه اش را نداشتیم. عملا کتابخانه مجلس به موسسه علمی و پژوهشی تبدیل گشته که اتفاق بدی نیست اما باید نمایندگان از آن استفاده می کردند و اگر آنها استفاده نکردند این مجموعه همچنان به ارائه خدمات علمی ادامه می دهد و گنجینه بسیاری دارد که قابل تحقیق است. کتابخانه مجلس همانند آستان قدس رضوی، کتابخانه آیت الله مرعشی و کتابخانه ملی ناکاویده مانده است.


در اختتام مراسم از ۱۰ عنوان کتاب پژوهشی کتابخانه مجلس که در طول یک سال قبل منتشر شده؛ کتاب سه جلدی «ضوءالشهاب فی شرح الشهاب»، تصحیح مهدی سلیمانی آشتیانی «الهیات سایبر» تألیف حجت الاسلام والمسلمین علیرضا قائمی نیا، «اخلاق درندگان» اثر سیدحسین علوی، «شناختنامه روشنفکری» اثر گروه مطالعاتی و پژوهشی حکمت که تلاشی است برای معرفی اجمالی چهره های شاخص و مؤثر جریان روشنفکری در ایران از دوره فتحعلی شاه قاجار تا حالا و «سکولاریسم نقابدار» تألیف حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه، «تاریخ حدیث بحرین»، «نمایه نامه تحلیلی ـ موضوعی سفرنامه های ترجمه شده سیّاحان انگلیسی درباره ایران»، «چالش های قانونگذاری در ایران» (۳ جلدی) و «سفینه خوشگو» تألیف بندرابن داس خوشگو، دفتر اول با ۴۰۵ صفحه به تصحیح دکتر زین العبا رونمایی گردید.
همچنین از باغ میراث فرهنگستان که کتابخانه مجازی در موزه مجازی کتابخانه مجلس است با حضور آیت الله مرعشی، اشرف بروجردی، غلامعلی حداد عادل و قاسمیان رونمایی گردید.



1400/08/25
23:00:16
0.0 از 5
3852
تگهای خبر: حكم , خدمات , سایت , قانون
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵